transigt.blogg.se

En blogg bortom kön

Bunden

Publicerad 2012-08-31 20:17:00 i Transigt

Jag har testat att binda mina bröst för första gången. Så jävla gött! Mäktig känsla. Lite överväldigande. En aning tight men det är det värt. Ikväll ska jag testa att gå ut en sväng i detta. Asbra.

Jaha, det visste jag inte. Då så.

Publicerad 2012-08-31 19:28:03 i Transigt

Idag använde jag den som pronomen för en person jag inte känner. En i min klass reagerade ganska kraftigt och sa att jag inte kunde säga så. Jag förklarade att det finns människor som använder den som pronomen. "Jaha, det visste jag inte. Då sa." sa den.

Tänk om det alltid hade varit så enkelt.

HBTQ och idrott

Publicerad 2012-08-30 23:00:00 i Transigt

RFSL, RFSL Ungdom och Riksidrottsförbundet (RF) samlar just nu in berättelser om HBTQ-personer och idrott. Materialet kommer redovisas i en rapport som kommer ut under 2013. Du kan medverka här: http://www.rfsl.se/?p=6043
 
Jag är en sann sportnörd. Jag älskar sport på många sätt. Har själv idrottat mycket och gör det så fort jag får chansen. Idrotten har hjälpt mig och den har själpt mig. Jag har många positiva minnen från min mest intensiva idrottstid men inget av det som direkt vara kopplat till min ickeheterosexualitet har varit positivt. Här är min berättelse:
 

Jag är XX år gammal och är en queerperson med transidentitet. Jag identifierar mig som intergender och började göra det ganska nyligen. Jag är uppvuxen som tjej, biologiskt och socialt, även om jag nu i efterhand har förstått att jag inte varit bekväm i den könsidentitet som tilldelats mig. Jag är född och uppvuxen i XX i ett arbetarhem som under min uppväxt blev ett medelklasshem. Jag har varit medlem i RFSL Ungdom till och från sedan 2006.

Jag började spela fotboll när jag var väldrigt liten. Fram tills det att jag började lågstadiet spelade vi i mixade lag i fotbollsskola. Jag har bara positiva minnen från fotbollsskolan och för mig var det självklart att fortsätta spela. Så började jag att spela i flicklag. Fotboll blev en stor del av mig ganska tidigt. Jag älskade verkligen att spela fotboll. Ganska tidigt blev jag också en outsider, i skolan men framförallt i mitt fotbollslag. Jag lyckades på något sätt bortse från detta och fortsatte att spela. När jag var fjorton år började jag bli riktigt duktig på fotboll, jag var med i lokal talangutveckling och åkte på läger med andra fotbollsspelare från Skåne. Ungefär samtidigt förstod jag att jag inte var heterosexuell, då identifierade jag mig som flata. Jag kom inte ut, jag kom aldrig ut i mitt fotbollslag. Vårt lag var strikt heteronormativt. Det var mycket viktigt för tränare och ledare att dementera myten om att alla tjejer som spelar fotboll är flator. Jargongen, framförallt från ledarnas sida var; Vi är tjejer som spelar fotboll men vi är också tjejer som gillar killar och inte är konstiga på något sätt. Jag blir frustrerad när det pratas om att tjejer har det lätt att komma ut i fotbollsvärlden, det är inte lätt. Inte om det inte finns någon form av icke heteronormativ kompetens och inte när du fortfarande går på högstadiet och gymnasiet. Jag slutade spela fotboll en dag i slutet av gymnasiet. Över en natt. Då var jag totalt nedbruten psykiskt. Jag fick aldrig någonsin vara hela jag i mitt fotbollslag samtidigt som fotboll var en så stor del av mig så att det blev svårt att lämna.

Även om min sexuella läggning aldrig fick stå i fokus, eftersom jag aldrig vågade komma ut, känner jag i efterhand att den spelade stor roll. Jag tänkte alltid på att inte avslöja mig själv. Det påverkade hur jag pratade (och att jag aldrig deltog i diskussioner angående kärlek t.ex.), att åka på läger och cuper gick för de flesta ut på två saker; att spela fotboll och att träffa killar. Jag var totalt ointresserad, samtidigt som jag försökte hänga på för att inte verka för underlig. Men det lyckades aldrig, jag blev alltid ifrågasatt när jag inte var intresserad av killar. Jag vet att någon några gånger sa: Är du lebb eller? Och att jag fick panik och drog hundratals anledningar till att jag vist var hetero. När jag var 15 var jag på ett läger som inte var fotbollsrelaterat. Där träffade jag en tjej och blev jättekär, vi hade under en period en relation på distans. En gång var hon och hälsade på mig och följde med mig och tittade när vi spelade match. Jag har aldrig varit så stolt när vi spelat. Jag har aldrig känt mig så viktig. Även om ingen någonsin fick veta att vi faktiskt var kär var det en fantastisk upplevelse att bli sedd som den jag var i ett fotbollssammanhang.

 Jag identifierar mig som sagt som trans sedan en tid tillbaka. Detta började jag göra efter det att jag slutat spela fotboll. Jag har däremot haft tankar på trans sedan jag var liten men inte haft kunskap nog att sätta ord på hur jag känner. Fotbollen hjälpte inte precis till i skapandet av min transidentiet. I fotbollen gick det bara ut på att vara tjej typ. Det heter ju till och med damfotboll i folkmun. Dam är med i ordet innan fotbolll... Allt könas! Det heter ju till och med F16 t.ex. det vill säga Flickor 16 år, ”Kom igen nu tjejer!” och så vidare. Tjejer möter tjejer. Killar möter killar. Tjejer är tjejer. Killar är killar.

Om det är svårt att komma ut som icke heterosexuell i idrottvärlden tänker jag att det är omöjligt att komma ut som trans. Alla idrotter (utom fälttävlan tror jag) särar ju på kvinnor och män. Är du då inte kvinna eller man eller någon form av cross over eller likanande får du ju inte ens vara med enligt regelverket. Det pratas aldrig om trans i idrottssammanhang och gör det så är det en kvinnlig idrottare som beskylls för att inte vara en riktigt kvinna. Jag tycker att det är otroligt frustrerande. Jag tycker att det är lite problematiskt att prata HBTQ och idrott, absolut inte för att jag tycker att någon av innebörderna av bokstäverna är oviktigt, utan för att det känns som att trans och könsidentitet behöver pratas om separat. I och med att idrotten är så fruktansvärt tvåkönad. Det är så lätt att slentiranprata om HBTQ och att då prata sexualitet och inte könsidentitet. Som sagt jag tycker inte att något är oviktigt men det är viktigt att inte glömma och att inte glömma att trans handlar om könsidentitet och inte sexualitet.

 Fast allt handlar ju om heteronormativt och könsnormer i sporten och idrotten likväl som i samhället. Det blir ju typ löpsedlar om en svensk elitidrottare kommer ut. Och det händer typ aldrig. Och händer det har idrottaren gärna avslutat sin karriär. Folk reagerar ju. Könsnormer förstärks i idrotten, för det handlar så mycket om kön hela tiden. Icke heterosexualitet bryter könsnormen och det blir snack. Jag träffade aldrig ett ickehetero som fotbollsspelare när jag var aktiv. Inga tjejer och inga killar. Som sagt, det pratades aldrig om det. 

Neutralt namn

Publicerad 2012-08-30 22:24:27 i Transigt

Just nu letar jag efter ljus och lyckta efter ett neutralt namn. Jag tycker inte illa om mitt nuvarande könade namn men jag vet att det finns något bättre och okönat. I sommras har jag tilltalats med ett smeknamn och inte med mitt könade förnamn. Det har varit helt underbart. Dock är smeknamnet inget jag alltid kan kallas.

Jag testar jättemycket. Låtsa namn typ, eller hittepå med en neutral klang. Men jag hittar inte rätt. Jag tänker att jag skulle trivas med något på H eller F eller E. Eller kanske något annat. Fast jag vet inte vad. Förslag mottages, vänligen men bestämt.

Fly undan en stund

Publicerad 2012-08-30 17:30:45 i Transigt

Nackdelen med att vara otroligt engagerad i något som inte särskilt många förstår sig på är att det ganska ofta skapas mycket frustration. I alla fall i mitt huvud. Och just nu. Då flyr jag in på denna blogg en liten stund. Det känns tryggt. 
 
 
 
 

Jag måste prata trans!

Publicerad 2012-08-29 20:46:14 i Transigt

Jag har ett helt outtömligt behov av att prata om trans just nu. Jag vill prata trans hela tiden. När jag gör det känner jag mig lätt. Även om det inte är grejer som berör just precis mig. Jag behöver prata trans utan att förklara mig och utan att försvara mig. Men jag måste prata trans.

Jag behöver bli starkare i det här. Jag måste känna mig stadigare. Varje gång jag tänker att jag bara får för mig, att jag bara tramsar och krånglar vet jag att jag har fel. För när jag tänker på mig själv som okönad blir jag glad. Jag har till och med kommit på mig själv med att le. Jättestort.

Det var aldrig tidigare någon som frågat

Publicerad 2012-08-29 17:54:23 i

Idag förklarade jag för en i min klass att jag inte vill bli könad. Inte bara sådär, utan i samband med en skoluppgift där den skulle behöva köna mig i skrift. Dessutom var jag rätt säker på att personen ifråga inte skulle komma med några invändningar eller onödiga kommentarer. Jag hade rätt. Så himla glad blev jag. Jag, som skulle utför samma uppgift, frågade min klasskamrat vilket pronomen den föredrog och den fick tänka efter. Det var aldrig tidigare någon som frågat.

Vi måste prata om det!

Publicerad 2012-08-28 22:18:28 i Allmänt

Något som för mig är otroligt frustrerande är okunskapen kring trans och kring cis. Vi måste börjar prata om könsidentitet!

När jag gick på lågstadiet funderade jag mycket kring mitt kön. Vem var jag? Jag ville byta för jag trivdes inte. Men så ville jag samtidigt inte byta. Jag ville bara vara jag. Jag hade hört någonstans att en kunde byta kön och att det kallades trans. Jag visste att en kille som klädde sig som en tjej heter transa. Sen så visste jag inget mer. För det är ju ingen som säger någonting. Det är ju omöjligt att hitta information. Inga lärare, inga TV-program, inga läkare, inga tidningar, inga vuxna...

Jag var ett barn som delvis var väldigt svårt att köna. Det var frustrerande för många, det förstod jag redan då. Vuxna i min omgivning ville ofta, för mitt eget bästa, att jag skulle vara lite mer som en tjej. När andra barn var dumma önskade jag att jag hade varit lite mer som en tjej, för då fick jag för mig att det hade varit mycket lättare.

I högstadiet fattade jag att jag inte är hetero. Då tänkte jag mest på det. I gymnasiet pratade jag om min icke heterosexualitet. Jag var då en tjej, men inte riktigt lika mycket som andra tjejer. De heterosexuella ciskillarna i min klass hade ett annat tilltal till mig, jag var ju ingen de kunde erövra.

Uppdelningar med tjejer och killar har gett mig magknip. Tjejerna mot killarna är det värsta jag vet. Jag hade svårt att förstå poängen med en sådan uppdelning i alla sammanhang.

Idag, när jag ser mig själv som intergender, tänker jag att det finns så många faktorer som styrker att min könsidentitet funnits med länge. Först nu har jag kunskap och begrepp nog att själv få bestämma över min identitet. Vi måste prata om trans så att fler människor får välja själva. Så att inga fler människor missar de verktyg de behöver för att finna delar av sig själva.

Även cispersoner sätta ord på sin könsidentitet, förstå det som de och samhället tar förgivet. För sin egen skull.

Att komma ut i skolan

Publicerad 2012-08-28 19:28:49 i Allmänt

Jag har precis börjat på en ny utbildning. Och jag bestämde mig ganska direkt att berätta om att jag inte är bekväm med att könas för min ansvariga lärare. Det var ganska jobbigt att berätta men samtidigt väldigt skönt. Min lärare var helt obekant med begreppen, både cis och trans. Samtalet gick över gränser och min lärare frågade alldeles för privata frågor. Jag upplevde de opassande frågeställningarna som ett sätt att förstå vad jag menade och inte på något sätt dömande eller föraktande. Därför blev situationen inte olidlig.

Jag har inga planer på att komma ut för hela min klass. Men jag kände att det var viktigt för mig att få berätta för någon som kommer vara mycket aktiv i mitt liv den närmaste tiden. Positivt är att min lärare sökt efter mer information och läst på. Idag kom den och bad om ursäkt för vissa av de frågorna jag fick (ja, typ frågor om vem jag ligger med och så vidare). Jag blev så himla glad. Att den anstränger sig och vill förstå och vill inkludera. Det berikar den som människa, mina klasskamrater och mig. Ja, och alla andra i min lärares omgivning också såklart. Jag tror nämligen att ju mer medvetna vi är om hur föreställningar om kön påverkar oss, ju lättare är det att hitta precis det sätt att identifiera sig så som känns bäst för just dig.

Att klä mig rätt på mitt sätt

Publicerad 2012-08-25 02:49:23 i

Jag är just nu inne i en period då jag vill se så androgyn ut som möjligt. Jag gömmer mitt långa hår, som jag förhoppningsvis snart klipper av, jag klär mig i lite större kläder och gillar att ha luvan på tröjan uppdragen över huvudet. Där någonstans möter jag mig själv och hur jag vill se ut just nu.

Ikväll behövde jag av olika anledningar klä mig med typiskt kvinnliga attribut. Jag kände mig utklädd till en början. Sen tog jag och gjorde utstyrseln till någon over the top. Då kändes det mycket bättre helt plötsligt. Min sminkning idag var inte att leka med, smycken, hår och naglar allt var en färgexplotion som tog fokus från klädesplaggen. Jag uppnådde slutligen en ganska go känsla. Även om hela kroppen drog en lättnadens suck när jag äntligen fick på mig mina vardagskläder igen.

God natt!

Där var jag

Publicerad 2012-08-24 00:28:18 i

Av många olika anledningar kastades jag in i transfrågor för ungefär ett år sedan. Jag blev transkampskämpe och gick från att känna till luddiga begrepp, främst om transexualism, till att aktivt arbeta för unga transpersoners rättigheter. Jag hade människor i min omgivning att fråga och jag läste på. Jag läste verkligen allt jag kunde hitta. Transkampen blev extremt viktig för mig, hela jag fylldes av starka känslor på många olika sätt. Jag blev arg på mig själv som i över 20 års tid gått omkring och könat människor jag inte vet ett dugg om. Jag blev arg på samhället, på skolan, vården, politikerna för att ingen någonsin pratar om trans.

En dag, på en arbetsplats som arbetar aktivt med transinkludering och transkompetentbemötande, bestämde jag mig för att testa. Testa att vara okönad. Och där och då: PANG! Där var jag. Varje gång någon pratade om min med neutralt pronomen eller tilltalade mig med ett okönat smeknamn rös jag av välbehag. Där var jag. Bitarna föll på plats.

Om

Min profilbild

Kön är ljug. Det vet jag.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela