transigt.blogg.se

En blogg bortom kön

Att driva en politisk agenda?

Publicerad 2012-11-24 14:12:13 i Transigt

I skolan i går fick jag höra att jag "driver en stark politisk agenda". Och att min lärare inte vet om det är positivt eller negativt i journalistiska sammanhang. Hen sa att hen aldrig träffat något queer under sina år i journalistbranschen. Och fortsatte att säga att hen inte tänkte fråga mig vad jag identifierade mig som.

Jag är queer. Det är jag och det är framförallt mitt sätt att se på världen. Jag driver ingen politisk agenda. Jag försöker skildra världen med den livssyn som jag har. Jag driver ingen politisk agenda inte i skolan. Jag är, jag finns och försöker erövra utrymme i offentligheten som queer. Även om inte alla är så förtjusta. Jag pratar hbtq kanske två gånger i veckan i skolan. Två gånger fler än alla andra. Jag skriver om trans så fort jag får möjlighet - FÖR INGEN ANNAN GÖR JU DET. Jag blir inte arg på mina klasskamrater när de könar mig eller använder fel namn. Jag orkar inte ta den fighten. Ändå upplevs jag som radikal. Jag driver en för stark agenda.

Så skulle en aldrig sagt till en socialist cissnubbe. Aldrig till liberalkramaren i min klass.

Den som driver sin agenda för hårt är en person som upplevs som en tjej som pratar hbtq, feminism, rasism, eller klassklyftor. Det är normbrytarna som driver sin agenda för hårt.

Jag tror inte på den heterosexistiska världen. Jag tror att den är begränsande och bygger på ett massa lögner om hur en "ska vara". Jag tycker att alla vita medelklass vita cis-mäns journalister som skildrar världen på sitt sätt, är de som driver en för hård agenda. De är dom som ljuger. Förvränger och prackar på oss en massa normer.

Kommentarer

Postat av: Sarah

Publicerad 2012-11-24 17:41:19

I min journalistklass sas det dock samma sak om en MUF:are som försökte köra politik och journalistik samtidigt. Det är allt det där med objektivitet du vet. Men det existerar ju inte, och då kanske det är bättre att vara ärlig i sin subjektivitet åtminstone? Jag vet inte, men kör på bara, för det behövs mer trans i media.
Jag har förresten en fråga - den där stjärnan som jag sett på många transbloggar och youtubekanaler och liknande (trans*), används den inte i Sverige?

Svar: Grejen är att jag försöker vara "objektiv". Men jag kan aldrig vara objektiv efter som jag inte stämmer överens med normen för objektivitet inom journalistiken. Eftersom den upprätthåller sig efter normer som finns i samhället i övrigt. I min klass har vi folk som är stenhårda liberaler. Deras objektivitet ifrågasätts aldrig.
Jag vet inte riktigt. Jag tror att det har att göra med att markera att trans är mer än bara transexualism. Och att det är mer uttalat i Sverige att det kan vara så än t.ex. i USA. Ett bättre svar har jag faktiskt inte :)
Louv

Postat av: Sarah

Publicerad 2012-11-26 15:08:20

Nej, jag tror tyvärr att du har rätt. Men jag tänker att "objektiviteten" ändå handlar om att du inte ska synas i dina texter, och i så fall borde ju inte huruvida du passar in i normen spela roll. Men sen handlar det ju om vad man väljer att skriva om, och där tror jag inte att någon människa kommer undan. Vad en brinner för och väljer att skriva om syns ju alltid, och det måste det väl få göra? Jag tycker att du ska skriva böcker, som jag sen kan läsa ;) Det finns på tok för lite, jag letar som tusan. Har du något tips kanske? :) Jag läser till mellanstadielärare nu, övergav journalistiken för jag tyckte inte om att skriva objektivt. Krönikor var det bästa jag visste, och vi skrev på tok för lite krönikor ;)

Okej! Tack för svaret!

Svar: Fast objektiviteten utgår ju från objektivitet utifrån samhälliga normer? Där ser jag konflikten. En kan vända och vrida på det tusen gånger utan att komma på något rätt svar kan jag tänka.
Jag gillar lokaljournalistik mest. Inte personliga grejer så mycket. Jag vill inte syssla med åsiktsjournalistik. Men i och med min queerpolitiskaställning tror och tycker alla att jag är väldigt personlig. Mina lärare glömmer bort alla "neutrala" grejer jag skriver.

Translästips?
Det skrivs väldigt lite dessvärre. Det finns en bok som heter "Det är vår tur nu" med samlade berättelser av transpersoner. Annars brukar jag mest läsa på nätet. RFSL Ungdom har kommit ut med en rapport som heter "Är du kille eller tjej" - Asbra guidning till bland annat lärare.

Spännande att du ska bli mellanstadielärare. Har jobbat mycket med barn och unga. I somras arbetade jag med en transinkluderandepedagogik med 10-12 åringar. Gick asbra. Pronomenrundor, normkritik och barnen fick reflektera över sin egen identitet. Underbart sätt att arbeta.

Louv

Postat av: Sarah

Publicerad 2012-11-26 17:36:30

Ja, det har du nog rätt i. Men en som inte känner dig och känner till din queerpolitiska ställning kanske inte ser dina texter som subjektiva? Eller?

Ja! Den rapporten har jag läst. Väldigt intressant :) Synd att vi inte har den på litteraturlistan för den var riktigt bra. Vi läser sex och samlevnad nu (ca 2,5 hp - patetiskt, tycker jag) och den skulle ha passat perfekt. Ska kolla upp boken också.

Åh, vad spännande! Var det övningar du kom på själv eller finns det någon bra bok där som jag skulle kunna läsa? :) Vi jobbar just nu "normkritiskt" vissa lektioner. Jag skriver "normkritiskt" för jag vet inte riktigt om jag tycker det är speciellt normkritiskt att köra lite värderingsövningar en lektion och sedan var det färdigt med den saken, men det verkar läraren tycka. Jag skulle önska att det var något som genomsyrade hela utbildningen för att det ska kännas naturligt att arbeta så i framtiden.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kön är ljug. Det vet jag.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela